top of page

FOLLOW ME:

  • Facebook Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
  • Instagram Clean Grey

RECENT POSTS: 

SEARCH BY TAGS: 

Inga taggar än.

5 snabba frågor till Gabriel Högström

Fem snabba frågor till Gabriel Högström, doktorand och underläkare, som den 10 februari försvarar sin avhandling "Kardiovaskulär sjukdom och död: Inverkan av kondition, övervikt och genetiska faktorer. Engelsk titel: Cardiovascular disease and all-cause mortality: Influence of fitness, fatness and genetic factors."

1. Vad menas med "fat but fit"?

Att en hög kondition skulle kunna kompensera för riskerna förknippade med fetma. Med andra ord att en individ med fetma som samtidigt har en hög kondition inte har någon ökad risk för hjärt-kärlsjukdom och tidig död.

Vår forskning visar dock att en hög kondition inte ger ett fullgott skydd om man är överviktig, att en hög kondition inte helt kan neutralisera de riskerna för sjukdom som man ser hos de med övervikt.

2. Vad var det som föranledde att ni valt att göra den här studien?

Låg kondition är farlig och ökar risken för sjukdomar men undersökningar är främst gjorda på äldre. Kopplingen mellan fetma tidigt i livet och risken för sjukdom senare i livet är bättre kartlagd, men forskning på kombinationen av fetma och kondition saknas. Forskningsgruppen ville därför se om fetma i och låg kondition hos yngre påverkar risken att drabbas av hjärtkärlsjukdom och dö senare i livet.

3. Enligt studien beror konditionen inte enbart på träning, kan du berätta mer?

Vi vet att en hög kondition skyddar mot hjärt-kärl sjukdom och andra livsstilssjukdomar men har sett att konditionen inte enbart är ett mått på hur mycket man tränar. 70-80% av ens konditionen beror sannolikt på arvsanlagen. Vi undersökte mönstrande tvillingar som skiljde sig åt i kondition; vi kunde se att tvillingsyskon med hög kondition inte hade någon lägre risk för hjärt-kärlsjukdom eller död senare i livet i jämförelse med sitt tvillingsyskon som hade en låg kondition. Detta talar för att de skyddande effekterna av en hög kondition sannolikt beror på ärftliga faktorer.

4. Betyder det att vi inte behöver träna?

Nej, otaliga studier visar på sambandet mellan träning och hälsa. Men avhandlingen visar att kopplingen träning-kondition-hälsa inte är så självklart som man kanske kan tro. Arvet spelar stor roll men det fråntar inte träningen dess positiva effekter. Att röra sig är bra och har förebyggande effekter på flera livsstilssjukdomar. Det viktigaste steget man kan ta är att gå från stillasittande till motionerande, men det är inte säkert att träning för högre maxkapacitet har samma stora effekt.

5. Så er forskning visar alltså att "fat but fit" är en myt?

Forskningen utgör ett argument mot ”fat but fit”, men det krävs mer forskning för att kunna uttala sig säkert. Våra studier tyder på att en hög kondition inte kan kompensera för fetma med avseende på risken för hjärt-kärlsjukdom och död.

bottom of page