Innovationsvisioner för hälsovinster!
Vi fångar Anna Nordström, överläkare, adj. professor och forskare på väg till ett lunchmöte. Här är en kvinna med, bokstavligt talat, tusen järn i elden. Vi tog tillfället i akt att ställa några frågor.
Grattis Anna, till dig, Peter Nordström och Umeå som tillsammans med Finland fått ca 17 miljoner kronor, från bland annat Botnia Atlantica, till ett nytt innovationscenter med temat fysisk aktivitet och hälsa!
Red: "Anna,hur kommer det sig att ni gör detta?"
Anna: "I Sverige idag lever vi allt länge vilket är en positiv utveckling som också kräver nya utmaningar. Även om vi lever allt längre är det inte alltid ett friskt och hälsosamt liv med god livskvalitet."
Red: "Hur många människor handlar det uppskattningsvis om?"
Anna: "Idag lever nästan halva befolkningen med en kronisk sjukdom. Fysisk aktivitet är en av de viktigaste faktorerna som påverkar individens hälsa och folkhälsan i stort som vi kan påverka."
Red: "Vad säger forskningen om det?"
Anna: "Idag vet man hur fysisk aktivitet påverkar många olika biologiska och fysiologiska system i kroppen samtidigt och ger så att säga multifaktoriella effekter (flera olika goda effekter- reds anm). Det finns även vetenskapliga bevis för att ökad fysisk aktivitet ger positiva hälsoeffekter och de som når den rekommenderade aktivitetsnivån har sannolikt en bättre livskvalitet. Trots att detta är känt så rör vi inte på oss i tillräcklig utsträckning, ungefär två tredjedelar av befolkningen når inte upp till rekommendationerna på minst 30 minuters fysisk aktivitet per dag."
StartFragment
Red: "Varför digitalt?"
Anna: "Den pågående digitaliseringen i samhället öppnar upp för nya möjligheter att arbeta förebyggande med människors hälsa. I samhället i stort har vi en hög grad digitalisering och människor använder gärna digitala lösningar i vardagen. Digitaliseringen ger möjlighet att effektivisera hur vi arbetar förebyggande med människors hälsa och även öka individens motivation samt möjlighet att följa och ta ansvar för sin egen hälsa gällande levnadsvanor."
Red: "Och var kommer innovationer in i bilden?"
Anna: "Det finns ett stort behov av innovationer som kan hjälpa individer att ändra sina levnadsvanor så att risken för vällevnadssjukdomar minskar. Vi har tagit fasta på detta och ska sträva efter att utveckla samarbetet mellan hälso- och sjukvård, näringsliv samt forskning."
Red: "Vilken typ av kompetens kommer att finnas i centret?"
Anna: "Vi har lyckats samla spetskompetens inom hälso-och sjukvård, forskare, utbildare, teknikutvecklare samt närings- och föreningsliv för att driva utvecklingen av e-hälsa, praktiska arbetssätt och digital innovation inom fysisk aktivitet och hälsa.
Red: "Hur kommer ni att samarbeta kring detta?"
Anna: "Vår förhoppning är att centret ska fungera som en samlingspunkt för intressenter kring fysisk aktivitet och hälsa, som kan driva utvecklingen av högkvalitativ, internationellt konkurrenskraftig forskning, öka nyttiggörande av forskningsresultat, öka produktutveckling och branschetablering samt givetvis förbättra hälsan för invånarna i Västerbotten och Österbotten."
Red: "Tack Anna, för att vi fick ta lite av din tid idag och ber att få återkomma i januari när projektet har satts igång."
Anna: "Tack och välkomna åter!"
Vi står kvar och ser henne fladdra iväg för att hinna med en kort arbetslunch innan det är dags för patientarbete på Beteendemedicin.