top of page

FOLLOW ME:

  • Facebook Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
  • Instagram Clean Grey

RECENT POSTS: 

SEARCH BY TAGS: 

Inga taggar än.

Testa ditt stillasittande


Hur länge sitter/ligger du under dagen?

Studier visar att det självuppskattade värdet för stillasittande långt understiger det faktiska värdet så ett första steg till bättre hälsa är att bli medveten om hur stor del av dagen du är inaktiv.

Här finns stora hälsovinster att göra då redan 6 000 steg om dagen har positiv inverkan och bland annat reducerar risken för typ 2 diabetes med hälften.

Du kan testa hur bra koll du har på ditt eget stillasittande genom att registrera all inaktiv tid, under den vakna delen av dygnet, i en veckas tid. Gör gärna testet tillsammans med en vän och diskutera resultatet, Hur gick testet? Blev utfallet som du trott eller var avvikelserna stora? Kommer du att göra någonting annorlunda efter detta test? Hör gärna av er till oss och berätta hur det gick och vad ni kom fram till.

SÅ HÄR GÖR DU

Försök att uppskatta ett genomsnittsvärde för din inaktiva tid under förslagsvis 7 dagar. Sätt en prick i linjediagrammet vid ditt egenskattade värde i timmar för varje veckodag och förbind punkterna med en linje i valfri färg. Fyll sedan i den faktiska tiden stillasittande för varje enskild dag och förbind dessa punkter med en linje i en annan färg.

Du kan antigen göra ett eget linjediagram där y-axeln utgör antalet stillasittande timmar och x-axeln utgör veckodagarna (mån-sön) eller så kan du skriva ut vårt diagram här till höger.

Kom ihåg: som "stillasittande" räknas all inaktivitet förutom nattsömnen; sittande arbete, måltider, TV-tittande osv.

bottom of page