top of page

FOLLOW ME:

  • Facebook Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
  • Instagram Clean Grey

RECENT POSTS: 

SEARCH BY TAGS: 

Inga taggar än.

HAI på stor konferens om fysisk aktivitet & hälsa

Förra veckan hölls en stor konferens om fysisk aktivitet och hälsa i Umeå och Healthy Ageing Initiative var givetvis representerade. Arrangörer för konferensen var Arbets- och beteendemedicinskt centrum vid Västerbottens läns landsting och Idrottshögskolan vid Umeå Universitet. Nästa tillfälle för denna konferens är november 2018..

Färre yngre ska ta hand om fler äldre- ska vi se de äldre som en belastning eller en tillgång?

Anna Nordström föreläste om fysisk aktivitet kopplad till äldres hälsa. Anna introducerade Healthy Ageing Initiative för publiken och berättade att antalet äldre i Europa blir allt fler och att vi står inför en femtioprocentig ökning av vårdkonsumtionen år 2030. Att endast 4% av sjukvårdsbudgeten går till preventiva åtgärder är tänkvärt då prevention ger bättre hälsa och ekonomiska besparingar. Så vad är då lämplig träning för seniorer? Läs gärna professor Annas rekommendation för styrka, kondition, balans & rörlighet i ett eget inlägg på måndag!

Hur länge sitter du varje dag?

Att själv uppskatta hur länge man sitter på dagarna är inte det enklaste berättar Jonas Johansson vars föreläsning hade den långa titeln "Objektiva mått jämfört med självrapporterad tid i stillasittande och dess association till viscerala fettdepåer hos 70-åriga män och kvinnor."

Vi fick en genomgång av sjukdomsutvecklingen som sker med visceralt fett, metodiken för undersökningen och slutligen den stora skillnad som noterats gällande självrapporterad tid gentemot objektiva värden för individens stillasittande tid. Såväl kvinnor som män underskattade den självrapporterade tiden med mer än hälften (ca 250 minuter per dag mot de faktiska 600 minuter per dag).

Halvera risken för diabetes

Visste du att 6 000 steg om dagen är ett minimum om du vill motverka ökad risk för diabetes? Når du upp till minst detta antal steg halverar du risken för att drabbas av diabetes säger Andreas Hult.

Inaktivitet är nu världens fjärde största riskfaktor för mortalitet och fler än var tionde svensk dör i förtid på grund av för lite fysisk aktivitet. Sveriges befolkning ligger därmed högre än världsgenomsnittet. När det gäller fysisk aktivitet för äldre individer är rekommendationerna minst 150 minuter per vecka med sikte på 300 minuter per vecka.

Kom ihåg att titta in på måndag om du vill se Annas rekommendationer kring fysisk aktivitet för seniorer.

bottom of page