4 miljoner för att hitta nya metoder att förebygga frakturer!
StartFragment
Det är Vetenskapsrådet som gett forskningsstudien anslag på 4 miljoner fördelat på 4 år med Professor Peter Nordström i spetsen.
StartFragment
Idag drabbas 50% av alla äldre kvinnor och 20% av alla äldre män av låg energi frakturer. Frakturerna leder till smärta, lidande, ett ökat beroende av andra med en minskad livskvalité och en ökad risk för död. Med ett ökande antal äldre de närmaste decennierna kommer problemet att öka. Effektiv frakturrehabilitering och prevention måste innefatta både det sköra skelettet och risken för nya fall-orsakade skador. Trots detta, och både nationella och internationella riktlinjer, får idag mindre än 15% av alla personer med höftfraktur benspecifik behandling och ännu färre rehabilitering.
”Det är ett roligt besked och visar att äldres välmående har blivit uppmärksammat och prioriterat. De beviljade medlen bidrar till att vi kan fortsätta med 70 års undersökningarna i Umeå samt att undersöka registerdata över hela svenska populationen efter fler ledtrådar varför vi svenskar faller samt se hur duktiga vi är på att behandla frakturer.”
Peter och forskargänget kommer undersöka om kvinnor har högre risk för fall än män, och försöka identifiera nya riskfaktorer för fall hos 4000 av de 70-åringar som testas i Umeå. Personer som deltar testas extensivt under 3.5 timme bland annat vad gäller gångförmåga, balans, muskelstyrka och bentäthet. Information kring fysisk aktivitets nivå samlas med hjälp av accelerometrar. Vid telefonintervjuer 6 månader och 1 år efter undersökningstillfället samlas sedan in information om eventuella fall och frakturer. Hittills har 224 personer rapporterat minst ett fall vid uppföljningarna.
”Kohorten möjliggör att undersöka om kvinnor har fler fall än män och vilka riskfaktorer för fall som finns. Vår hypotes är att kvinnor i denna ålder faller mer än män, och att denna fallrisk delvis kan förklaras av en ökad gångvariabilitet och lägre muskelstyrka. Inom kohorten kommer vi även att undersöka vilka genetiska markörer som finns för olika riskfrakturer för fraktur såsom muskelstyrka, benstruktur och gångvariabilitet.”
I en andra kohort, bestående av alla män och kvinnor i Sverige som är minst 50 år undersöks om kvinnor har även har fler fallskador än män. I kohorten, som består av 3.3 miljoner individer, undersöks betydelsen av en fallskada för risken att drabbas av frakturer, och riskfaktorer för fallskador. Detta inkluderar antidepressiva läkemedel som enligt en nyligen publicerad SBU-rapport saknar effekter hos äldre, men skrivs ut till mer än 20% av populationen över 50 år.
En tredje studie i projektet är att undersöka sambandet mellan benläkemedlet som används mest i Sverige i dag, bisfosfonater, och risken för en ny fraktur, hos all äldre personer med en höftfraktur.
”Vi kommer i denna kohort även att undersöka risken för biverkningar som osteonekros och atypiska femurfrakturer. Vi kommer även i sensitivitetsanalyser att undersöka om bisfosfonater påverkar risken för fallskador som inte leder till frakturer. Vår hypotes är att bisfosfonater minskar risken för frakturer men inte för fallskador som inte leder till frakturer. Storleken på kohorten gör att vi kan undersöka effekter även i subgrupper av intresse som de som är över 80 år gamla. ”
”Antalet äldre kommer att öka med cirka 50% de närmaste 30 åren vilket kommer att öka antalet personer som drabbas av frakturer. Det är därför viktigt med preventiva åtgärder.”
EndFragment
EndFragment