top of page

FOLLOW ME:

  • Facebook Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
  • Instagram Clean Grey

RECENT POSTS: 

SEARCH BY TAGS: 

Inga taggar än.

Risken för att falla kan vara relaterat till ditt gångmönster

I en nyligen publicerad studie konstaterar vi att risken för att råka ut för ett fall kan vara relaterat till stora variationer i gångmönstret. Dessa variationer analyserades genom att individer fick utföra gångtest på en elektronisk gångmatta. Gångtesten stegrades i svårighetsgrad och individerna fick börja med att gå i normal takt, för att sedan gå snabbare och slutligen utföra andra uppgifter samtidigt som de promenerade.

Resultaten av studien visade att kvinnor råkade oftare ut för fall jämfört med män, och att denna ökade risk var relaterad till en ökad variation i gångmönstret. Vi kommer nu att gå vidare med denna forskningsdata för att analysera orsaker bakom denna skillnad mellan biologiskt kön, men även titta på andra parametrar relaterade till fall.

Vad är då bra att tänka på för att undvika fall, och därigenom risken för frakturer?

  • Motion är en väldigt viktig faktor! Se till att du håller igång muskulatur och kondition genom promenader och löpning.

  • Balansträning är också en väldigt viktig komponent. Här är nyckeln en kontinuerlig progression i träningen och gradvis minska stödytorna. Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) har utvecklat ett program som är säkert för alla att följa och som utvecklar din balans. Länk till detta program hittar du här

  • Andra tips är halkskydd under mattor så du inte snubblar på dem samt att ta bort lösa sladdar som ligger på golvet i hemmet. Ha bra belysning, tänd nattlampor om du behöver gå på toaletten samt ta bort för höga trösklar.

bottom of page