top of page

FOLLOW ME:

  • Facebook Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
  • Instagram Clean Grey

RECENT POSTS: 

SEARCH BY TAGS: 

Inga taggar än.

Prova en gammal klassiker!


Snön håller i sig i Norra Sverige och nu är det dags för sportlov på många platser i landet. Här kommer ett perfekt träningstips till dig som vill utmana dig själv och testa något nytt (eller så gammalt att du nästan glömt bort det); längdskidor! En glömd men fantastiskt härlig motionsform som många glömt bort till fördel för utförsåkning. Men varför inte byta en dag i backen mot en dag på längden?

Dagens skidor är tacksamma och Du klarar dig riktigt bra även med halvtaskig teknik. Har du sportlovet framför dig eller bor i den del av vårt land där du fortfarande har snö så varför inte prova ett pass på längden? Här kommer några tips på teknik för nybörjare…

Längdskidor kan delas in i två stilar; klassisk och fristil. En bra start är att börja med klassiskt, något du kommer att känna igen från när du var liten och provade i skolan om inget annat. Inom klassisk teknik finns olika stilar för den som vill att nörda in på; diagonal, dubbelstakning med eller utan från spark och så saxning.

Börja med att testa diagonaltekniken som är den mest naturliga att börja med. Du använder den i mindre stigningar och kan även använda den på platt underlag. Det är som att gå eller löpa på barmark och följer vårt gångmönster.

Börja med att stå med fötterna parallella, diagonalrörelsen börjar och slutar i utgångsställningen. Lägg vikten på främsta foten då det genom hela rörelsen nästan ska kännas som om du faller framlänges. Använd armarna aktivitet och sväng dem parallellt med benen. När du för fram handen pekar staven lite bakåt i samma ögonblick som den sätts ner i snön. Staven sätts ner parallellt med främsta foten så att den förmer med rörelseriktningen. När Du sparkar ifrån bakåt är benet utsträckt vilket gör att kroppens linje är mer eller mindre rak och framåtlutad.

Titta rakt fram i spåret och försök att undvika att hänga med huvudet och titta på skidorna då det påverkar tekniken negativt. Njut och ha kul!

bottom of page