top of page

FOLLOW ME:

  • Facebook Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
  • Instagram Clean Grey

RECENT POSTS: 

SEARCH BY TAGS: 

Inga taggar än.

Kan gripstyrkan säga något om din hälsa?


I hälsoundersökningar finns det en uppsjö utav instrument och mätverktyg som utvärderar din hälsa. Ett test som har visat sig vara bra för att förutspå risk för bl. a. hjärt-kärlsjukdom är faktiskt att mäta gripstyrkan i handen. Detta är dessutom ett relativt enkelt test som många personer kan utföra., och som ändå kan säga en hel del om ditt allmäntillstånd.

Gripstyrkan har i olika studier visat sig vara bra relaterad till styrkan du även har i benmuskulaturen och kan på så vis vara ett mått på den allmäna statusen på din kropps muskelstyrka och muskelmassa. Testet går till på så vis att du får använda ett specielt handredskap, en så kallad "isokinetisk dynamometer" där du får klämma med handen så hårt du kan under några korta sekunder. Därefter visas ditt testresultat som kan jämföras med andra i samma ålder och av samma kön. Detta test utför vi idag på samtliga 70-åringar i Umeå kommun som deltar i vår hälsoundersökning. Är du nyfiken på testet och vill veta mer, hör av dig till oss på healthy@idrott.umu.se!

Upplever du dig svag i händerna (exempelvis svårighet att öppna burkar) kan det således vara ett tecken på att du behöver träna upp din muskelstyrka i kroppen. Det finns idag på nätet många tips på övningar du kan utföra både hemma och på gym, och inom kort hoppas vi ha övningsförslag här på vår egen webbsida.

bottom of page