top of page

FOLLOW ME:

  • Facebook Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
  • Instagram Clean Grey

RECENT POSTS: 

SEARCH BY TAGS: 

Inga taggar än.

Lågt glykemiskt index för alla?

Vad vi äter påverkar vår hälsa, men vad är den optimala kosten? Det pågår en stor debatt om den optimala kosten och vi översköljs av motstridig kostinformation. En webbsökning för "kost och hälsa" genererar cirka 460 miljoner resultat. Många av dessa länkar berör kost med lågt glykemiskt index (GI).

GI står för Glykemiskt Index och det är ett mått på hur snabbt som kolhydrater i olika livsmedel bryts ner i kroppen. Ett livsmedel som har ett högt GI bryts ner snabbt, medan ett livsmedel som har ett lägre GI bryts ner långsammare.

Kolhydraterna i maten tas upp i mag-tarmkanalen för att sedan omvandlas till glukos i levern och därefter föras ut till cellerna via blodomloppet. På så sätt så är också GI ett mått på hur snabbt blodsockret stiger efter att man har ätit ett livsmedel som innehåller någon form av kolhydrater. Vad som gör att kolhydraterna i ett livsmedel tas upp olika snabbt av kroppen beror på flera faktorer, exempelvis på kemisk uppbyggnad, kolhydraternas form i det aktuella livsmedlet samt om och hur de har processats industriellt.

Förespråkarna för GI kost menar att man ska försöka välja livsmedel som innehåller långsamma kolhydrater före de som innehåller snabba kolhydrater. Anledningen till varför man bör göra det är för att ett långsammare upptag av kolhydrater ger en jämnare och mer utplanad blodsockerkurva, vilket i sin tur leder till en mer hälsosam fettomsättning och mer hälsosamma blodfettsnivåer. Dessutom får man en längre mättnadskänsla, vilket också medför att man undviker att äta för mycket och undviker småätande mellan måltiderna.

Hur ser evidensen ut? Funkar GI kost? Ja, enligt en nyligen publicerad studie och en ledare i den ansedda BMJ. Evidensen är starkast för individer med diabetes där GI kost kan minska HbA1c (ett mått långtidsblodsocker) lika mycket som läkemedelsbehandling. För individer utan diabetes är evidensen inte lika starka, det behövs helt enkelt fler studier.

Vad ska vi göra när vi väntar på mer definitiva bevis? Personer med diabetes, särskilt de som har svårt att nå målvärden för blodsocker och har problem med hyperglykemier efter måltider, bör testa att äta kost med lågt GI. För övriga befolkningen rekommenderas som alltid att öka konsumtionen av grönsaker, frukt och fullkorn och begränsa livsmedel såsom sötade drycker - i huvudsak de uppmuntrar även oss att konsumera en lägre GI-kost.

bottom of page