top of page

Inom sjukvården har en evidensbaserad systematisk arbetsmetod för hälso- och sjukvården utarbetats som bygger på ett patientcentrerat synsätt, där samtalsmetodik och kunskap om motivation och beteendeförändring utgör viktiga delar. Metoden bygger på receptförskriven fysisk aktivitet, Fysisk aktivitet på Recept (FaR), som skrivs ut av legitimerad vårdpersonal. Denna metod syftar till att behandla och förebygga sjukdom hos patienter som ett komplement till, eller ersättning för läkemedel, där patienten får ett recept på vilken aktivitet som skall utföras. FaR metoden bygger på samarbete och en kedja av aktörer som ska hitta igen varandra för att öka kvalitén och utbudet av aktiviteter.

E-lärande är en praktisk, effektiv och prisvärd lösning som möjliggör för individer som vill vidareutbilda sig att tillgodose sitt utbildningsbehov. Utbildningen kommer att finnas tillgänglig dygnet runt, kan användas när som helst och var som helst och kunskapsinhämtningen kan då ske i egen takt. Genom att bygga en e-lärande miljö på en plattform kan vi hålla den aktuell med rätt fakta, logisk design och god pedagogik för livslångt lärande så länge plattformen brukas och underhålls.

 

Fysisk aktivitet på recept

 

 

Välkommen till KRAFT, ett samarbetsprojekt mellan Västerbottens läns landsting, Umeå Universitet, Umeå kommun, Region Västerbotten och Företagarna Umeå som syftar till att bygga upp en utbildning för vård och omsorg samt aktörer inom den växande hälsosektorn för att främja kunskap kring fysisk aktivitet och hälsa genom arbetsmetodiken Fysisk aktivitet på recept, FaR.

Träna för hälsa
Samarbete kring prevention

Projektet startade igång 20150901 med 6 månaders planeringsfas och öppnade 20160401 för alla som är intresserade av att delta i en FaR utbildning där möjlighet till diskussioner, utbildning och certifiering samlas. Välkommen att ta kontakt med oss på www.kraftutbildning.com om ni har några frågor eller vill lämna en intresseanmälan för att delta i utbildningen.

Projekt
planering

Arbetet med detta projekt syftar i första hand till att stödja kompetensutveckling och samverkan inom området fysisk aktivitet och hälsa inom vård och omsorgssektorn samt hälsobranschen. Genom utbildning och ökade kommunikationsmöjligheter mellan dessa olika aktörer, kan en gemensam förstärkning och förmedling av fysisk aktivitet som verktyg förhoppningsvis leda till ökad hälsa i samhället. Detta är ett viktigt steg inför Hälsa 2020, ett mål uppsatt av Västerbottens läns landsting, att ha en utav världens friskaste befolkningar år 2020.

Det finns idag robust vetenskapligt stöd för att fysisk träning är effektivt både i förebyggande- och behandlingssyfte. Fysisk träning har visat sig kunna användas som ett komplement till eller som ersättning för läkemedel för över 30 sjukdomstillstånd. Regeringen tar upp fysisk aktivitet i folkhälsomålen och belyser att det skulle kunna ersätta eller komplettera läkemedelsbehandling i vissa fall, då det är ett alternativ, som inte ger några biverkningar (Reg.Prop. 2002/03:35). Fysisk träning bör därför användas för primär och sekundär prevention. 

E-lärande - möjlighet till kompetens
utveckling
bottom of page